Velkommen

Hej og velkommen

Jeg hedder Lene Væsel og har lavet en lille honningbod i kombination med en blog om mad, der gør dig glad (blivgladmad) og lidt om livets gang og erfaringer med vores mini plantage.

I min bod sælger jeg selvfølgelig altid honning, der kommer fra egen bigård. Der vil også næsten altid være håndlavet sæbe, lavet på naturlige og økologiske råvarer. Nogle af sæberne bliver blandt andet tilsat honning og bivoks fra mine bier.

I løbet af året vil der også komme lidt forskellige sæsonvarer på hylderne. I første omgang kan du finde frisk frugt og syltevarer.

Alle forarbejdede produkter bliver lavet af mig og hos mig – og så vidt muligt med egne råvarer.

Egentlig startede det hele med, at vi (der tæller min mand Uffe og mig selv) fik lidt jord tilovers og blev enige om, at vi da skulle have et par æbletræer, når vi nu havde pladsen til det.

Bare lige en 10-15 træer, som virkede som ret mange for os.

Men inden vi fik set os om, stod vi altså med 140 frugttræer og 45 frugtbuske – for vi havde jo alligevel pladsen til det….

Så var det ellers bare i gang med at planere, rive sten, fjerne sten, rive flere sten, fjerne flere sten og få kørt både muld og hestegødning på i lange baner.

Træer og buske blev sat og bundet op efter alle foreskrifter, som det sig hør og bør. Der kom vildthegn op om hele molevitten, så kvarterets rådyr ikke lige kunne gå på rov.

Men både træer og buske skal jo bestøves for at give det største udbytte.

Så igen – inden vi fik set os om, havde vi to bifamilier, der blev sat på den opgave. Og bierne (bonusinfo: som stort set kun består af piger – det er kun dronerne, der er drenge) arbejdede virkelig ihærdigt og voksede godt til, for her var nok af nektar og pollen.

I sommers resulterede det i, at den ene familie splittede op og lavede en sværm, hvor halvdelen af bierne rejser hjemmefra med en ny dronning. Heldigvis fløj de bare ned og satte sig i to af vores æbletræer. Her præsterede de at knække en gren på grund af deres vægt (bonusinfo: der har formentlig været et sted mellem 20-25.000 bier i sværmen). Vi fik dem installeret i et nyt stade og havde nu pludselig tre familier.

Sidst på efteråret flyttede endnu en familie ind på matriklen, så nu har vi altså fire bistader.

Midt i bier og frugttræer besluttede vi os for at etablere seks højbede, for det kunne da også være sjovt at dyrke lidt grøntsager selv.

Højbedene er 120 x 240 cm (bonusinfo: hvilket i øvrigt svarer til vingefanget på en havørn). Det hele blev plantet, sået og sat udfra principperne i kvadratmeterhaven (bonusinfo: det skulle udnytte en begrænset plads optimalt og derved give størst udbytte). Det hele blev nøje og næsten helt videnskabelig målt og sat i de helt rigtige kvadrater – helt afhængig af afgrøden.

For at fuldende arbejdet blev der plantet diverse hjælpeplanter, blomster og -urter mellem afgrøderne for at nedsætte risikoen for en invasion af diverse krapyler, der gerne vil spise med. Jeg laver et særskilt afsnit om det senere. Det er nemlig både spændende og fornuftigt at lave sådan nogle kombinationer, fordi du så ikke behøver ikke bruge gift eller sprøjtemidler.

Jeg må sige, at vi gjorde os mange erfaringer med det hele sidste år – på godt og ondt. Meget mere om det henad vejen.

Endelig har vi også et lille drivhus på matriklen, der selvfølgelig bliver fyldt med alskens tomater og agurker. I år har jeg købt 13 nye sorter tomater, der skal testes i forhold til smag og udbytte. I år vil jeg også forsøge mig med fem forskellige sorter chili og peberfrugter.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *